Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Dečja hirurgija

Istorijat

Služba Dečje hirurgije i ortopedije je osnovana 1. aprila 1971. godine kao zasebna služba, dok je iz Opšte hirurgije kao Odsek dečje hirurgije izdvojena 1. novembra 1970. godine. Osnivač službe i prvi dečji hirurg bio je prim. dr Živko Borić koji je za osam godina uspeo da napravi odeljenje koje je po kvalitetu rada i stručnosti bilo jedno od jačih u Srbiji. Veliku ulogu u osnivanju službe, kao i u njenom daljem razvoju, imali su konsultanti iz Dečje hirurške klinike iz Beograda, pogotovo prof. dr Dragiša Rakić. Po odlasku dr Borića, službu je vodio prim. dr Dušan Nikolić do 1981. godine, kada je tu dužnost preuzeo prim. dr Slobodan Mitrović. Po povratku iz Nemačke dosta je podigao kvalitet rada i proširio obim rada službe. Od 1991. do 1993. godine službu je vodio dr Vojislav Milutinović, od kada je na njenom čelu dr Prokopije Božić. Dečja hirurgija je danas deo kompletne hirurške službe, kao jedno od njenih odeljenja.

Načelnik odeljenja: dr Prokopije Božić, dečji hirurg
Glavna sestra: Svetlana Bojinović


Delatnost, usluge, kapaciteti

Odeljenje Dečje hirurgije raspolaže sa 20 postelja. Ambulanta sa previjalištem i gipsarom se nalazi u prizemlju Poliklinike, a operaciona sala je smeštena u okviru Operativnog bloka.

Odeljenje dečje hirurgije zbrinjava hirurške i ortopedske bolesnike do navršenih 18 godina. Godišnje se obavi oko 350-400 operacija, oko 8.000 pregleda u ambulanti i oko 20.000 ostalih ambulantnih usluga. Prosek lečenja na odeljenju je 4-5 dana, a popunjenost kapaciteta je oko 60%.

Ambulanta radi u dve smene, dok je treća smena pokrivena pripravnošću dečjih hirurga. Vikendom i za vreme državnih praznika organizovano je dežurstvo i pripravnost. Sredom u prepodnevnoj smeni u ambulanti dežura subspecijalista dečje ortopedije, a u ostalim smenama dečji hirurzi. Pregledi se zakazuju na brojeve telefona 014/ 295-237.

Služba je kadrovski i stručno osposobljena da obavlja većinu operacija po najnovijim metodama, uz angažovanje konsultanata iz referentnih ustanova: Dečje hirurške klinike u Tiršovoj ulici, kao i Instituta za majku i dete iz Novog Beograda. Obavljaju se sve hirurške operacije izuzimajući neuro-traume kod dece koja se zbrinjavaju u Neurohirurškoj klinici u Beogradu.

Odsek dečje ortopedije zbrinjava ortopedske i traumatološke bolesnike po najsavremenijim metodama zahvaljujući subspecijalisti dečje ortopedije dr Slobodanu Đuriću.

Sama patologija bolesnika razvojem nauke, a pre svega zahvaljujući preventivi se menja. Ranije je dosta lečeno urođeno iščašenje kuka, kako konzervativno tako i operativno, ali zahvaljujući prevenciji, kao i ranom otkrivanju prvenstveno ultrazvukom, lečenje je dosta lakše i efikasnije.

Zaposleni

Odeljenje dečje hirurgije sa ortopedijom ima četiri dečja hirurga, od kojih je jedan subspecijalista dečje ortopedije sa traumatologijom. Zaposleno je 12 medicinskih sestara na odeljenju i dve u ambulanti uz tri gipsera.

Lekarski kadar:

  • Dr Prokopije Božić, dečji hirurg, načelnik Odeljenja dečje hirurgije
  • Dr Valentino Vesić, dečji hirurg
  • Dr Aleksandar Kitić, dečji hirurg
  • Prim. dr Slobodan Đurić, dečji hirurg, subspecijalista dečje ortopedije sa traumatologijom


ZCVa ZCVa ZCVa ZCVa ZCVa ZCVa

 

Sačuvajte živote, operite svoje ruke!

 

COVID-19: Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu i оsеtljivе grupе stаnоvništvа

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 1 - preuzmite PDF

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 2 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 1 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 2 - preuzmitePDF

Novi korona virus: Preporuke za decu - preuzmite PDFEdukativni materijal o dojenju

Vodič za majke koje doje - PDF

Saveti za dojenje - PDF

Najčešći problemi u vezi sa dojenjem - PDF


Obaveštenja za zaposlene

1. jun 2023.
U Edukativnom centru Opšte bolnice Valjevo, u četvrtak 8. juna 2023. godine, sa početkom u 11 časova, biće održana dva akreditovana programa kontinuirane edukacije sa pismenim rešavanjem završnog testa - (preuzmite PDF)

9. maj 2023.
U petak 12. maja 2023. godine, Opšta bolnica Valjevo i Infektivno odeljenje, koje je ove godine domaćin, svečano će obeležiti Dan sestrinstva i slavu Sv. Vasilija Ostroškog. - (opširnije)


ZC Valjevo

Edukativni centar

8. jun 2023.
"Rizici za beszbednost pacijenata i nastanak neželjenih događaja u uslovima pandemije Kovid 19"
detaljnije

8. jun 2023.
"Vaskularni pristupi za hemodijalizu"
detaljnije
ZC

ZC

ZC


ZC